Ako ste umetnička duša i imate dovoljno vremena mogli biste da stare pločice u kuhinji ili kupatilu osvežite jednostavnim ili raskošnim šarama

Ako ste umetnička duša i imate dovoljno vremena mogli biste da stare pločice u kuhinji ili kupatilu osvežite jednostavnim ili raskošnim šarama.

FARBANjE starih pločica u kuhinji ili kupatilu je posao samo za one koji imaju dovoljno vremena, a potrebno je i malo mašte i veštine sa kičicom. Ako na zidu imate obične, bele ili jednobojne pločice koje su vam dosadile, mogli biste da ih osvežite jednostavnim ili raskošnim šarama.

Bojenje keramičkih pločica sastoji se iz tri dela: čišćenja, premazivanja odgovarajućim premazom i farbanja. Prvi na redu je „rudarski“ posao, jer pločice koje nameravate da farbate moraju da budu besprekorno čiste. Trebalo bi da ih operete nekim jakim sredstvom za čišćenje kako bi uklonili nataloženu prljavštinu i kamenac. Ukoliko primetite da se nije skinula sva prljavština, upotrebite razređivač na vodenoj bazi. Potom ih treba premazati apotekarskim alkoholom i ostaviti da se osuše.

Drugi korak je nanošenje posebnog premaza koji omogućava da se boja zadržava na pločicama. Obično ih ima u beloj i sivoj boji. Sada samo preostaje da pustite mašti na volju i da nacrtate neku šaru. Ako hoćete da sve pločice izgledaju isto, kao da su iz radnje, napravite šablon po kojem ćete farbati na zidu, a tako će vam biti i lakše. Naravno, šablon će vam pomoći samo za najjednostavnije uzorke. Možete, takođe, i da se odlučite da pločice, ukoliko su bele, samo ofarbate u jednu ili dve boje.

Preporučuje se da boju isprobate na nekoj staroj pločici da biste videli kako se ponaša, koliko treba četkicu da uronite u farbu a da ne kaplje i ostavlja ravnomeran trag. Tek tada pređite na zidne pločice. Podrazumeva se da nije neophodno da šarate sve pločice, već svaku drugu ili tek poneku, sve zavisi od toga koliko vremena želite da potrošite. Boju bi trebalo da nanesete u dva sloja da bi šara bila vidljivija i postojanija. Takođe, postoji i specijalna tečnost kojom se pločice premažu nakon sušenja da bi bile sjajne. Ovaj predlog odnosi se i na one koji tek nameravaju da stavljaju pločice. Možete da kupite neke jednobojne, ukrasite ih, a onda postavite na zid.

SUŠENjE

PLOČICE nemojte da perete, niti da nešto prislanjate na njih, bar nekoliko dana kako bi se dobro osušile. Tako vam se neće odmah oštetiti boja.