Ako želite da vaša bašta opojno miriše, zasadite neke od sledećih mirisnih cvetnica

Ako želite da vaša bašta opojno miriše, zasadite neke od sledećih mirisnih cvetnica

AKO želite da vaša bašta opojno miriše, zasadite neke od sledećih mirisnih cvetnica:

*Ruže osvajaju lepotom i mirisom, a do sada je poznato 24 različitih mirisnih nota ovog cveća. Najjače mirišu sorte: "Blue Moon", "Double Delight" , "Barcarolle", "Mister Linkoln" , "Old Port" "Abraham Derbi", "Paul Richard, Rosa The Fairy".

*Lavanda je višegodišnji polugrm, visine 30-80 cm. Sastoji se iz mnogo uspravnih izdanaka sa uskim listovima. Vrhovi grančica su obrasli sitnim cvetovima sakupljenim u klasastu cvast. Odgovaraju joj sunčana mesta i dobro drenirana zemljišta. Prija joj umereno zalivanje. Ako je sadite u saksije, na dno obavezno stavite drenažni sloj.

*Noćna frajla (Hesperis matronalis) je perena sa nežnim, razgranatim stablom, visine oko 1 m. Ima sitne mirisne cvetove roze, bele i nežnoljubičaste boje. Cvetovi su u toku dana zatvoreni, a noću (do sedam ujutru )otvoreni. Cveta početkom leta. Odgovaraju joj svetla i polusenovita mesta i humusno, dobro propusno zemljište.

*Puni karanfil (Dianthus gratianopolitanus) je zimzelena perena visoka od 10-30 cm. Brzo se širi i može da dostigne prečnik od 45 cm. Listovi su plavozelene boje, sakupljeni su u guste rozete. Ima bele ili ružičaste cvetove jakog mirisa. Cveta od maja do juna. Najbolje uspeva na osunčanim, ili polusenovitim položajima na umereno vlažnom, propusnom zemljištu.