Povrće posejano tokom proleća, sazrelo je i pristiglo za branje, i sada je vreme da se uskladišti za zimu

Povrće posejano tokom proleća, sazrelo je i pristiglo za branje, i sada je vreme da se uskladišti za zimu.

Smenjivanje letnje sezone i najava jeseni, je period kada se najviše u godini ubira rod iz bašte, voćnjaka i vinograda. Povrće posejano tokom proleća, sazrelo je i pristiglo za branje, i sada je vreme da se uskladišti za zimu. Ovoga puta savetujemo kako da čuvate krompir.

Vađenje krtola se obavlja krajem leta - avgust i septembar, u vreme kada se nadzemni deo biljke- cima, potpuno osuši. Krompir treba vaditi po suvom vremenu, da se ne bi zadržavala vlažna zemlja na krtoli, jer kasnije može biti izvor patogena i dovesti do truljenja u skladištu. Ukoliko je krtola kaljava, treba je oprati, ali veoma važno je da se nakon toga prosuši. Sušenje i lagerovanje krompira se uvek rade u senci, jer na suncu krtole dobijaju zelenu boju (stvara se hlorofil), i time se stvaraju materije u krtoli koje nisu zdrave za ishranu ljudi. Takav krompir se treba ljuštiti prilikom upotrebe.

Nakon sušenja krompir se klasira na zdrave krtole (koje spremamo za čuvanje) i oštećene krtole (koje ćemo ubrzo iskoristiti ili odbaciti). Treba ga klasirati i po veličini, gde se najkrupniji ostavljaju za kasniju upotrebu, jer duže ostaju sveži. Sitniji krompiri se mogu uspešno čuvati, ali se mogu izdvojiti kao semenski krompir, koji ćemo posejati naredne sezone.

Klijanje krtola je problem koji se u nekoliko navrata tokom zime javlja, i vidno umanjuje svežinu krtola. Spremanje krompira za višemesečno uzimljavanje se može uspešno obaviti posipanjem sredstva za sprečavanje klijanja. Treba koristiti praškasto sredstvo „Tuberaid“, „Tuberofen“ ili „NeoStop“, koje se posipanjem po krtolama pred lagerovanje, obezbeđuje da krompir nekiloko meseci neće klijati. Ostaće svež i sočan. Treba znati da je ovo sredstvo regulator rasta, i da je karenca 45 dana, što znači da se krompir tretiran ovime ne koristi za ishranu punih mesec i po dana. Deo krtola koje ćete koristiti u ovom periodu nemojte tretirati. A svakako neposredno pre upotrebe krompir se mora dobro oprati vodom.

Najpogodnije čuvanje je u tamnoj, hladnoj i suvoj prostoriji. Optimalna temperatura je 8 do 12 stepeni. Ukoliko imate baštu, možete sagraditi i trap, ali svakako da će podrum ili dobro izolovana garaža poslužiti. Pakuje se u gajbice (drvene, plastične) u mrežaste vrećice. Važno je samo da ima vazduha. Najlon džak ili plastične kutije ne dolaze u obzir. Svakog meseca treba krompir pregledati da nije neka krtola trula ili isklijala. Takođe, treba čuvati krompir od miševa ili drugih glodara.