"Pući ću koliko sam se najeo" najčešća je rečenica u zimskom periodu slava

"Pući ću koliko sam se najeo" najčešća je rečenica u zimskom periodu slava, praznika i poznatih srpskih specijaliteta od kojih se zaista otkopčava po jedno dugme na stomaku. Može li zaista da se pukne od prejedanja, tj. kako želudac izdržava količinu hrane koju unesemo?

Popular Science bavio se ovom temom, poredeći želudac sa balonom, koji je sasvim mali kad je prazan, i, logično, širi se kako se puni. I kao i balon, i želudac ima tačku pucanja. Ipak, postoji jedna caka. Razlika je u tome što ako previše naduvate balon, pritisak i volumen stvaraju čvršću vezu, pa kako raste pritisak, tako se povećava i volumen, dok kod želuca nije tako. Stanje želuca nije određeno samo onim što smo uneli.

Unos kontrolišu i nervi, kao i hormoni ali je teže izmeriti njihov uticaj na želudac. Onaj prazan želudac, može da drži dva do tri decelitra tečnosti. To nije ni jedna boca koka-kole, piše Popular Science.

Volumen se udvostručuje u trenutku kad počnete da jedete, čak i ako samo razmišljate o jelu. Refleks mozga kroz nerv vagus poručuje želucu da stiže hrana. A kada stigne, želudac se opušta da napravi mesto.

Za razliku od balona, povećanje pritiska zbog hrane ili tečnosti ne čini da se želudac opušta i širi. To je sve rezultat toga što mozak poručuje nervima u želucu. Ova ekspanzija nije kao kod balona koji se puni vazduhom. Želudac je prekriven uzdužnim naborima, koji se šire kako organ raste. Ali ti nabori imaju ograničenja. Ćelije želuca obeležene su nervima. Kad dosegnemo tačku da smo dovoljno pojeli, ovi nervi šalju signal u mozak i poručuju da smo puni i da treba da prestanemo da jedemo.

Želudac ima izlazni otvor i hrana ostaje u želucu od 10 do 15 minuta pre nego što počne da izlazi. Koliko je veliki želudac za tih deset do 15 minuta? To zavisi od mnogo faktora, starosti, zdravlja, prehrambenih navika, hormona ali najvažnije je da li slušate šta vam želudac poručuje. Za većinu ljudi osećaj da su se prejeli počne nakon što želudac da ima 4,7 do 14,7 decilitara tečnosti.

Ali tokom vremena želudac može da se raširi očigledno ako praktikujete prejedanje. Na primer, na takmičenju u jedenju viršli, pobednik je pojeo 72 hot-doga. To je 7,5 litara hrane u želucu. Mozak ima poslednju reč u tome koliko možemo da pojedemo.

Može li savršeno zdrav želudac da eksplodira od previše hrane? Za sada, dokumentovano je samo šest takvih slučajeva. Uglavnom ne. Želudac je organ koji, ipak, zahteva da ne preterujemo sa hranom u vreme praznika, ukoliko želimo da je što duže zdrav i funkcionalan.

Izvor:vesti-online.com


Poslednje stručno tumačenje izložbe 'Kroz objektiv' u Gal
Poslednje stručno tumačenje izložbe 'Kroz objektiv' u Gal
Guši se kulturno obilje planete
Guši se kulturno obilje planete
Da li je moderno doba ubilo umetnost?
Da li je moderno doba ubilo umetnost?
Žene DADE - Jedna moguća izložba
Žene DADE - Jedna moguća izložba
Neverovatna životna priča slikarke Tamare de Lempicke!
Neverovatna životna priča slikarke Tamare de Lempicke!
Музеј „Мацура“: Овде уметници и
Музеј „Мацура“: Овде уметници и
EJBEL FERARA SVEČANO OTVORIO BELDOKS
EJBEL FERARA SVEČANO OTVORIO BELDOKS
Muški akt, hrabre žene, ulična umetnost ili Nemanjići
Muški akt, hrabre žene, ulična umetnost ili Nemanjići
Otvoreni legati Danojlića i Markovića
Otvoreni legati Danojlića i Markovića
Predstava na pet jezika 'Gorski divovi' i u Subotici
Predstava na pet jezika 'Gorski divovi' i u Subotici
Кикиндски Музеј Terra на месту стар
Кикиндски Музеј Terra на месту стар
Болест је не спречава да буде пра
Болест је не спречава да буде пра
Nova sezona Reflektor galerije
Nova sezona Reflektor galerije
„Gardijan“ uvrstio naš Muzej savremene umetnosti među
„Gardijan“ uvrstio naš Muzej savremene umetnosti među
Zbirka Maldiva u udruženju Adligat
Zbirka Maldiva u udruženju Adligat
Želite li zeca u sosu, ili na platnu
Želite li zeca u sosu, ili na platnu
Besplatna škola filma na Otvorenom univerzitetu
Besplatna škola filma na Otvorenom univerzitetu
Za balet ne postoji starosna granica
Za balet ne postoji starosna granica
Pesnička revolucija
Pesnička revolucija
Ejbel Ferara gost festivala Beldoks
Ejbel Ferara gost festivala Beldoks
Po­e­zi­ja – naj­sup­til­ni­ja umet­nost Persijana
Po­e­zi­ja – naj­sup­til­ni­ja umet­nost Persijana
Otvaranje izložbe  MOMČILA MOME ANTONOVIĆA
Otvaranje izložbe MOMČILA MOME ANTONOVIĆA
Izložba Nikole Džafa “ Večera za zeca“
Izložba Nikole Džafa “ Večera za zeca“
Luvr otvara izložbu u Teheranu
Luvr otvara izložbu u Teheranu
Otvorena izložba 'Seme – prapotencijal'
Otvorena izložba 'Seme – prapotencijal'
Почело пријављивање за 18. фестив
Почело пријављивање за 18. фестив
Umetnost za sve:
Umetnost za sve:
Надреалистички поглед на свет
Надреалистички поглед на свет
Rezidencijalni program MSUV
Rezidencijalni program MSUV
Slike Igora Vasiljeva
Slike Igora Vasiljeva
Uskoro šesti Beogradski Irski Festival
Uskoro šesti Beogradski Irski Festival
Virtuelna tura kroz Galeriju Matice srpske
Virtuelna tura kroz Galeriju Matice srpske
Nauka i umetnost ruku pod ruku
Nauka i umetnost ruku pod ruku
Frljićeva 'Kletva' događaj godine u Poljskoj
Frljićeva 'Kletva' događaj godine u Poljskoj
Alinejin video kurs savremene umetnost
Alinejin video kurs savremene umetnost
Umetnost za sve!
Umetnost za sve!