OVA 2 TRIKA ĆE VAS REŠITI PROBLEMA!

Problem sa kosom koja se brzo masti, pogotovo pri temenu, pokazao se kao jedan od najčešćih kada je nega u pitanju.Verujemo da ste i vi iskusili onaj osećaj kada vam se još isti dan nakon pranja kosa isprlja, i u rekordnom roku ostane bez svog blistavog izgleda. Svakako, ni prečesto pranje nije preporučljivo, jer dovodi do kontraefekta, a za mnoge proizvode koji se preporučuju za lek se često ispostavi da nemaju efekta. U takvim situacijama pomislimo da je naš slučaj potpuno beznadežan, a da je kosa čista duže od dan-dva nemoguća misija. 

Međutim, postoje trikovi koji ipak mogu biti od ogromne pomoći kada je masna kosa u pitanju. Sve o njima saznajte u nastavku. 

Faktori koji dovode do toga da se kosa brzo masti mogu biti raznoliki - vremenske prilike tj. vlažno vreme, nepravilna nega, prečesto češljanje - jer se tako masnoća prenosi sa temena gde se nalaze lojne žlezde na vlasi i na krajeve. Potom, kosa se može prljati i usled izlaganja stresu, hormonalnih poremećaja, kao i na primer prilikom uzimanja kontraceptivnih pilula. Svakako, koji god da je uzrok u pitanju, posledica je ista - neatraktivan izgled islepljena kose bez volumena. 

Ipak, kao što smo rekli, određene navike u okviru nege mogu pomoći da vam kosa duže bude čista. Pri tom ne mislimo na popularnu metodu sa korišćenjem baby pudera. 

 Način na koji perete kosu 

Kao prvo, od ogromne je važnosti da izaberete šampon koji je adekvatan, što znači da to mora biti onaj koji je namenjen pranju masne kose. Razlog za to jeste što su ovi šamponi drugačije dizajnirani u smislu sastojaka, tj. sadrže znatno manje hemikalija, što bitno smanjuje iritaciju kože glave. 

Potom temperatura vode prilikom pranja - nikako ne treba da ispirate kosu vrućom vodom, već isključivo mlakom. Vruća voda pojačava mašćenje kose, tj. podstiče lučenje lojnih žlezda. 

Maska za kosu jeste važna, i treba redovno da je primenjujete u okviru svoje beauty rutine. Najbolje je da to budu prirodne maske, a posebno su atraktivne one na bazi limunove kore.

Kosu što manje češljajte i dirajte, i trudite se da je perete što ređe. Ukoliko baš ne možete da izdržite, pokušajte da proredite pranja uz pomoć baby pudera, ili tanslucent pudera.

Način na koji stilizujete kosu

Izgled vaše frizure će takođe imati ogroman uticaj na to kojom brzinom će vam se mastiti kosa, kao i način na koji stilizujete kosu.

Fen bi trebalo da izbegavate - mnogo je bolja opcija da kosu sušite prirodno.

Potom, ukoliko vam se dopadaju lokne, to bi mogao biti odličan način da utičete na to da vam se kosa sporije masti  - jer kovrdže bukvano odignu kosu od temena, na kom se kao što smo rekli nalaze lojne žlezde. 

Ako vam kosa ima dovoljnu dužinu vežite je češće u rep, a posebno je sklonite sa lica.

Šiške nikako ne bi trebalo da vam budu opcija, jer će se prvo po njima videti da vam je kosa prljava, i to u rekordnom roku.

I naposletku - šišajte se tako da dobijete frizuru sa što više volumena - stepenasto je u tom smislu dobro rešenje za sve dame kojim se kosa brzo masti.