Jedna od najčešćih, ali i najopasnijh grešaka

Jedna od najčešćih, ali i najopasnijh grešaka koje svi pravimo kada koristimo aluminijumsku foliju u kuhinji, je ta kada odlučimo da prilikom pečenja zaštitimo rernu od prskanja.

To je, verovatno, jedna od najčešćih grešaka koje pravimo u kuhinji. Sigurno je među najopasnijim idejama to da postavljimo aluminijumsku foliju na dno ili strane rerne kako bi je zaštitili od prskanja, izlivanja masnoća i sl.

Folija može da uzrokuje refleksiju i utiče na dužinu pečenja namirnica. Može se i zalepiti za rernu i uzrokovati štetu koju ne pokriva garancija. Može uzrokovati i izbijanje požara i blokirati otvor ventilacije zbog čega je u praksi dolazilo i do trovanja ugljen-monoksidom.

Ma koliko vam se činilo neverovatno, neki zaista ne provere da li je sigurno pokrivati određene delove rerne aluminijskom folijom. Nemojte to raditi, rernu nakon korišćenja operite i nećete se boriti sa zagorelim i masnim mrljama sledeći put kad je budete koristili.