Ovo će vam znatno olakšati rad na računaru!

"Microsoft" je nakon 33 godine napokon odlučio da ispravi najveću grešku "Notepad" programa - onu da tekstove pisane na drugim operativnim sistemima pretvara u nepregledne hijeroglife.

Mnogi korisnici, koji "Notepad" koriste gotovo svakoodnevni, više od tri decenije pokušavaju da urazume čelne ljude IT kompanije, ali je reakcija izostajala. Do sada!

"Notepad" je jednostavan i lak alat za obradu teksta, pa pisanje u njemu nema mnogo naprednih mogućnosti, ali je idealan kad treba "pročistiti" druge tekstove prepune URL-ova, podebljanih ili “italic“ segmenata.

Ipak, ako bi vam neko poslao "Notepad" pisan na Unix, Linux ili macOS operativnom sistemu, došlo bi do pucanja programa. A sve zbog završetaka redova.

Konkretnije, "Windows" je podržavao tri formata dosad - "End of Line (EOL) characters", "Carriage Return" (CR) i "Line Feed" (LF), objašnjava "ICT Business". Ukoliko je "Notepad" u bilo kom od tih formata, onda problema neće biti. Ali, drugi operativni sistemi imaju drugačije formate, što stvara probleme, jer Unix/Linux završava red uz svoj (LF), a "Macintosh" uz (CR). Konačno, od sada pa nadalje "Notepad" podržava sve, nezavisno od toga s kojeg sistema dolazi!

Sve u svemu, dobar korak iz "Microsoft" kompanije, jer "Notepad" je prisutan na operativnom sistemu otkako taj sistem postoji. Dakle, još od verzije 1.0 iz 1985. godine.

I, eto, na kraju, 33 godine kasnije, "Notepad" je napokon prijateljski nastrojen prema konkurentskim operativnim sistemima, što će mnogima olakšati rad, s obzirom na to da je taj program nekako univerzalan, popularan i primaocu ostavlja mogućnost uređivanja teksta na koji god način želi, nakon što ga primi i uglavnom prekopira u neki drugi tekst procesor.