Salveta (salvetna) tehnika može ići na sve podloge: drvo, stiropor, papir, karton, metal, plastiku itd. jer je Marabu lak lepak (serviette varnish & g

 SALVETA (SALVETNA) TEHNIKA

Osnovno uputstvo za rad:

1. Obojiti predmet svetilijim nijansama boja Dekormat ili Dekorlak.

2. Iseći motiv sa salvete i odvojiti štampani sloj od druga dva. Štampani deo salvete staviti na prethodno obojeni i osušeni predmet. 

3. Lakom Marabu Serviette varnish & glue (potezima od sredine motiva ka krajevima) zalepiti za podlogu. 

Ostaviti da se osuši!

Ukoliko ste u prvom koraku radili krakel (starinski efekat ispucalosti) sa bojama Dekormat i Dekorlak i aditivom Krakel kroz salvetu će se provideti tako da ispada kao da je slika sa salvete "popucala".

Za salvetnu tehniku na tekstilu koristi se Marabu Textil medium;

Lak naneti i na tekstil, aplicirati salvetu pa preko nje opet naneti lak. Kada se osuši prepeglati peglom preko tanke krpe kako bi se salveta fiksirala na tekstil. Dozvoljeno je samo ručno pranje!

Za salvetnu tehniku na staklu koristi se Porcelain Medium;

Očistiti i odmastiti podlogu. Aplicirati salvetu i premazati lak. Voditi računa da su krajevi dobro zalepljeni. Ostaviti 4 sata da se suši na vazduhu pa zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30 minuta. Ostaviti predmet da se ohladi u rerni.

Salveta (salvetna) tehnika može ići na sve podloge: drvo, stiropor, papir, karton, metal, plastiku itd. jer je Marabu lak lepak (serviette varnish & glue) na vodenoj bazi.

Koristan savet:

Kada je u pitanju salveta voditi računa o tome da se aplicira na svetlu podlogu jer je salveta prozirna i ukoliko je podloga tamna neće se videti motiv na salveti. ukoliko je ipak potrebno da salvetu aplivirate na tamnu podlogu  prethodno naličije salvete obojite belom Dekormat ili Dekorlak bojom i ostavite da se osuši. U tom slučaju lak za salvetnu tehniku stavite i ispod salvete i preko.Kod dekupaž papira ovo nije bitno jer papir nije transparentan.

DECOUPAGE (DEKUPAŽ) TEHNIKA

Veoma je slična prethodnoj salveta (salvetnoj) tehnici.

1. Predmet koji ćete dekorisati Decoupage (dekupaž) tehnikom prethodno obojite bojama Dekormat ili Dekorlak. Ostaviti da se dobro osuši. Ukoliko želite možete uraditi i efekat ispucalosti sa ovim istim bojama u tom slučaju vam trebaju dve boje po mogućstvu da budu što veći kontrasti (najčešće se koristi kao donja antik zelena Dekormat - 266 i slonova kost - bež broj 271 kao gornja koja puca). U tom slučaju potreban je i Krakel medijum koji se nansi između ove dve boje.

2. Motiv sa Decoupage (dekupaž) papira iseći i potopiti ga u kadicu sa vodom.Višak vode prilikom vađenja pokupiti papirnim ubrusom. Decoupage glue PROFI ili Lak - lepak za dekupaž naneti na naličije papira i na mesto na predmetu na koje će da se aplicira motiv. Postaviti isečeni motiv na već obojeni predmet i premazati istim lakom od sredine ka krajevima. On istovremeno i lepi i lakira papir. Iako je Decoupage glue PRFOFI mlečno bele boje kada se nanosi on nakon sušenja postaje potpuno providan. Ukoliko želite možete dodatno lakirati motiv posebnim dekupaž lakom koji mu dodaje sjaj i zaštitu. ukoliko lakirate nekoliko puta ostavite da se svaki sloj laka prethodno dobro osuši!